Чалгата

Всички слушат чалга, това толкова известно и много разпространено социално явление, никога не би могло да се изкорени от главата на съвременния българин, даже да му се предлагат всякакви други по-различни алтернативи , всичко приключва с изречението „ Можеш ли да слушаш Металика, като седнеш да пиеш ракия ?” .Въпроса е повече от основателен , но защо трябва да се свързва едното с другото, разбира се, че може да слушаш каквото си искаш, стига да консумираш питиетата в подходящата среда.
Какво ни кара да слушаме чалга? Чалгата е лесния метод да намериш бързо забавление, не се налага да влагаш огромни усилия , за да разбереш какво иска да втълпи и изрази лирическия герой в текста , както и не е много важно за какво точно става въпрос в самия текст.

Важното е , че мелодията е въздействаща, колкото и еднообразна да е, и всичко се развива по план. След няколко питиета музиката просто няма значение и всичко се превръща в един голям карнавал .
Повечето песни в този жанр , имат моментно обсебващо действие , което бива използвано умело в най –различни среднощни ситуации , може да се каже, че чалгата е лесния метод за забавления, защото емоциите и действията , които отприщва , са първични и повърхностни, като самите текстове . Лесния начин за забавление е доста ефикасен и продуктивен , стига да се прилага умело и в правилна насока, но също така води до значителна промяна на ценностната система и възприятието на начина по който трябва да се забавляваме.
Всеки има право да се забавлява по начин който смята за правилен и достъпен , но дали последствията от този повърхностен и импулсивен начин на забавление ще са положителни или отрицателни за цялостното емоционално развитие на всички , само времето може да определи.
Аз смятам , че това не е точния метод за забавление, сякаш трябва да вложим още малко от себе си, когато решим да се забавляваме , не да се отдаваме изцяло, и каквото стане. Забавлението е труден процес, особено когато на една маса са хора , които не споделят еднакви интереси по отношение на музиката, която ги забавлява.
И въпреки всичко , напълно възможно е да се получи много яко парти , но при условие , ч има компромиси и от двете страни . Което също е доста трудно постижимо , за да се случи всички трябва да са повече от добри приятели и да се радват на присъствието си .