Трябва ли да се отървем от вредните навици?

Винаги създаването на вредни навици е лесно и приятно, просто не усещаме кога навлизат в живота ни, и до като се усетим вече не можем да се отървем от тях. Щом сме допуснали да ни обсебят толкова бързо и тихо, значи наистина ни доставят удоволствие, и колкото са по-приятни, толкова по-трудно ще се отървем от тях.
Въпроса е, дали наистина трябва да се освободим от нещо, което ни кара да се чувстваме добре, или да го оставим да ни завладее изцяло.Това зависи изцяло от самите нас, но защо трябва да се лишаваме от нещо толкова приятно, само защото общото мнение е, че този навик е вреден. Ако всички мислят, че ежедневната употреба на нерегулирани количества алкохол, е вреден навик, това би трябвало да означава, че наистина е вредно да се пие всяка вечер. Но ако това ни доставя удоволствие и не ни пречи, в никакъв случай не трябва да се съобразяваме с общественото мнение.

Защо всички ще определят, кое е вредно и кое полезно за самите нас, не сме ли ние хората, които би трябвало да знаем това най-добре от всички. И ако прекаляваме, с нещо в очите на другите защо трябва да ни определят като хора, които имат вредни навици. Би трябвало всичко да си зависи от самите нас, и ние да определяме, кои навици са полезни и кои грешни, а не да се съобразяваме с някакви общоприети норми за благоприличие.
Всички заедно определят, грешното и правилното и без да искаме се включваме в това единство, за да заклеймим с останалите, които са на същото мнение като нас, че дадени постъпки или навици са грешни. Не може ли просто да не се бъркаме на никой в навиците, и никой да не се занимава с нашите действия, а всеки сам да определя до каква степен, може да стигне в прекаляването с даден вреден навик и да си носи последствията, без да бъде определян, че върши нещо лошо или нередно.Просто да се приемаме такива каквито сме и толкова, без други „украшения” , натяквания, погледи, и злобни подмятания.
Независими къде се намираме, дали на работното място или на почивка, винаги ще се намери някой, който да пребоядиса пейзажа в кафяво.Винаги ли трябва да се случва така, или е възможно да помислим малко преди да отправим дадена критика и просто да кажем нещо по-приятно, което ще зарадва някой.А не да се мъчим постоянно и със всякакви средства да разсмърдим обстановката.Колко хубаво би било, но за съжаление няма начин да се случи, защото хората са различни и се вълнуват от различни неща, но поне могат да бъдат малко по толерантни един към друг, за да направят живота си по-лесен и приятен .
За съжаление, както се казва в едно писание, истината е, че позицията на добрите или лошите хора не съществува, от значение е само да си от страната на твоите хора.Бъдете по-толерантни преди да осъдите някой, и ако поне за секунда си зададете въпроса, защо е такъв, ще е по-лесно за всички .