Трябва ли да съществува ЧАЛГАТА ?

Обект на много и различни коментари, чалгата като явление проправя своя път и еволюира постепенно, за да се превърне в неделима част от ежедневието на всеки от нас.Даже и да не искаме да имаме какъвто и да било допир с творенията на таз индустрия, прост е неизбежно да се натъкнем, поне по веднъж на ден , на някое от отрочетата и.
Заради многото спорове и дискусии, на които е обект, това явление, си заслужава да се попита трябва ли да съществува.Щом го има, значи не се е появило случайно, и многото фенове, които притежава също не са случайни.За това, най-логичното е, че трябва да съществува и да продължава да радва своите почитатели.
Но ако за момент се замислим, какво би имало на мястото на чалгата, ако не беше се развила в такива мащаби, че да обсеби всеки уред, който притежава високоговорители.Дали, друг вид музика щеше да е по популярен?
Дали щяхме да слушаме само „популярна музика” , и в каква посока щеше да ни отведе това?Дали щеше да се промъкне някаква рап вълна и да стане по-велика и популярна от чалгата? Дали всички биха слушали само здрав рок, заедно със салатата и традиционната нашенска спиртна напитка?
На мен щеше да ми е интересно да разбера, какво би станало ако чалгата не съществуваше.Но щом съществува, и е толкова голяма, значи има причина за това, значи запушва нещо, което е било празно и е липсвало, а дали тази запушалка е най – качествената, това е отделен въпрос.Но при всяко положение, не мога да си обясня, какво биха правили всички онези млади хора, които пълнят местата, по време на концертите, ако чалгата не съществуваше.
Не съм привърженик на този вид музикална изява, за това откровено си я избягвам и си слушам каквото ми харесва.За да бъда обективен, мога да каже, че съществуването на чалгата има и добри страни.И, за да не съм лицемерен, също мога да кажа, че когато употребявам алкохол , най-често и чалгата присъства. Не ми е приятно, но присъства, а след определено количество на питиетата, вече няма значение.
Но винаги си задавам въпроса, „Какво би имал на нейно място, ако я нямаше?” . Дълго време не можех да си отговоря, и накрая се отказах да мисля по този въпрос.Приех я за даденост, продължих да си слушам това, което ми харесва и нямаше значение дали я има или няма.Единствено времето ще реши дали тя да продължава да съществува или ще загине.За това няма смисъл да се водят сложни дебати, дали е проста или сложна музика.