Хазарт и начинаещи.


В тези смутни и несигурни времена , когато кризата започва да се усеща с пълна сила и в нашата част на Европа, хазарта под всичките му форми завладява все по-отчаяните и трудно оцеляващи хора. Тенденциите за повишаване на интереса към този толкова древен и ненаситен порок, скачат многократно в така създалите се условия.

Не е препоръчително да се отдаваме изцяло, защото води до пристрастяване, пък и трудно може да се спечели от този вид порок.След себе си води доста негативи, особено ако нормален човек го практикува от отчаяние. Временното щастие от дневната печалба веднага се забравя на следващия ден, когато е загубата на всичко.С течение на времето човек се отдава и се самозабравя, до голяма степен се променя и започва да мисли само и изцяло за този порок.

Когато стане прекалено късно за да спре, обикновено настъпва момент на прозрение, че това е нещо погрешно и малцина могат да се отърват сухи от това толкова мило и примамливо капанче, че даже и тези малко хора не осъзнават как точно се е случило това. Като всяко увлекателно и порочно нещо, хазарта има своите особености и силни страни, когато става въпрос за вербуване на, да ги наречем , последователи.

Едно от най-изтъкваните твърдения е:” Късмета на начинаещия!!”. Зад това толкова мило оправдание, в същност се крие входната врата към този толкова примамлив порок.Късмета на начинаещия е нещо, което се среща изключително рядко, и е много трудно да се забележи от гледна точка на това, че когато тепърва се навлиза в тази сфера на порока и представата за самата игра, и осъзнаването и в самото начало ангажират по някакъв начин съзнанието, и риска просто не се забелязва. 

Моят скромен опит при контакта ми с този вид порок показва, че винаги когато не ми пука за играта, независимо дали сега навлизам в нея, или знам правилата, печалбата ми е била по-голяма от колкото в моментите когато се старая да обмислям и преценявам повечето подробности. Та идеята е, че неосъзнатият риск, или в моментите когато просто не мислим за него, е много по-полезен от всякакъв вид стратегия.
Може би точно на него се дължи твърдението, „Късмета на новобранеца.”Прекаленото ангажиране на съзнанието с правилата и тънкостите на моментната игра просто не позволяват да се мисли за риска от хазарта. Важно е да се отбележи при този вид порок, че когато най-малко очакваш винаги може да те споходи печалба.

Трудно е да се определи дали след навлизане в същината на хазартната игра променения начин на мислене влияе върху решенията, или вече осъзнатия стрес от вложения риск карат човек да вземе правилно или погрешно решение свързано с играта, на която се е отдал. Аз не съм виждал комарджия, който да е в добро икономическо положение, за това е важно хазарта да се употребява с много голяма мярка и да се практикува предимно за удоволствие.